Pijnboompitten - 100% BIO, 100% Italiaanse origine!
De zorgvuldig geselecteerde en gebruiksklare pijnboompitten van Sapore di Sole zijn een perfect ingrediënt voor veel traditionele en niet-traditionele bereidingen in de keuken: je kunt ze gebruiken voor zoete en hartige gerechten, voor smakelijke sauzen en pesto's, in salades, in je muesli, in je brood, maar ook gewoon als tussendoortje om nieuwe energie op te doen.
De gezondheidsvoordelen van pijnboompitten
Naast extra lekker, maken ze een gerecht ook een tikkeltje gezonder.
In de pesto, door een salade of over een pasta: met pijnboompitten kun je alle kanten op. Het zijn echte smaakmakers. En geroosterd of niet, pijnboompitten zijn ook erg voedzaam. Wel hebben pijnboompitten één nadeel: er hangt namelijk een flink prijskaartje aan. Maar dat weegt niet op tegen alle voordelen.
Pijnboompitten groeien in de vruchten van diverse pijnbomen. De vruchten van deze bomen zijn pijnappels, bij ons ook wel bekend als dennenappels. Achter de schubben van deze dennenappels zitten kleine pitjes verborgen. Aangezien het oogsten en pellen van deze pitjes een arbeidsintensief proces is. Vroeger werden de pijnboompitten één voor één uit de vrucht gehaald, waarna ze in de zon te drogen werden gelegd. Tegenwoordig is het proces gelukkig wel geautomatiseerd. De vruchten worden met machines geschud zodat de pitten los komen. Alsnog blijft het een flinke klus, waardoor pijnboompitten nog steeds stiekem best wel duur. Maar de smaak en de gezonde eigenschappen maken dat het hoe dan ook waard om aan een gerecht wat pijnboompitten toe te voegen.
Geroosterd zijn pijnboompitten het lekkerst. Aangezien ze voldoende vet bevatten, kun je ze droog in een koekenpan roosteren. Zet ze op een zacht vuur en let goed op wanneer de geur van gebrande noten zich gaat verspreiden. Dan zijn ze op z'n lekkerst.
Hoe gezond zijn pijnboompitten?
Pijnboompitten bevatten veel vitaminen en mineralen die belangrijk voor je gezondheid. Zo zitten ze boordevol vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11 en E. Dat betekent dat ze goed zijn voor je energievoorziening, je groei en de werking van je zenuwstelsel. Verder helpt vitamine E je cellen gezond te houden en je celstofwisseling te verbeteren.
Hier zijn pijnboompitten vooral goed voor:
1. Gezondheid van je hersenen
Dit is vast niet de eerste keer dat je hoort dat omega 3-vetzuren essentieel zijn voor je gezondheid. Deze vetzuren helpen de gezondheid van je hersen te behouden door bij te dragen aan een langzamere cognitieve achteruitgang en een verminderd risico op dementie en depressie.
Ontzettend veel mensen krijgen niet voldoende omega 3-vetzuren binnen, omdat ze te weinig vette vis eten. Pijnboompitten kunnen daar een handje bij helpen. Je kunt namelijk heel makkelijk je omega-3-inname een beetje opkrikken door een handvol (geroosterde) pijnboompitten over je pasta te strooien of als knapperig element toe te voegen aan een heerlijke avocadotoast of salade.
2. Behouden van een gezond gewicht
Doordat pijnboompitten een gezonde combinatie van eiwitten, vezels en vetten bevat, zorgen ze ervoor dat je sneller vol zit. Ze bevatten namelijk het stofje pinoleenzuur. Deze stof verminder het gevoel van honger, waardoor het makkelijker is om minder te eten. Dit kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht. Ook als tussendoortje zijn pijnboompitten ideaal. Het kiezen van noten als tussendoortje boven meer bewerkte voedingsmiddelen kan helpen het hongergevoel te verminderen.
3. Stabiliseren van je bloedsuikerspiegel
Verschillende studies hebben aangetoond dat het eten van een pijnboompitten kan bijdragen aan een verlaging van je bloedsuikerspiegel. Zo blijkt uit een onderzoek dat het eten van 56 noten en pitten per dag gedurende een periode van 8 weken bijdroeg aan een verbetering van de bloedglucosewaarden en de insulinegevoeligheid. Bovendien levert 28 gram pijnboompitten 109% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor het mineraal mangaan, wat ook verband houdt met een lager risico op diabetes. Er is meer onderzoek nodig om precies te begrijpen waarom pijnboompitten de bloedsuikerspiegel stabiliseren.
4. Gezondheid van het hart
Hoge bloedspiegels door 'slechte cholesterol' kunnen het risico op hartaandoeningen verhogen. Het is daarom belangrijk om voldoende onverzadigde vetten te eten. Deze vetten kunnen het LDL-cholesterolgehalte in je bloed verlagen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleint. En laten pijnboompitten nu net vol onverzadigde vetten zitten.
