Pijnboompitten - 100% BIO, 100% Italiaanse origine!

KOOP DE JUISTE PIJNBOOMPITTEN!!!
Pijnboompitten zijn heerlijk in een salade, op je carpaccio of in een quiche. Maar wist je dat er ook een flink nadeel kan zitten aan het eten van deze multi-inzetbare pit?
Je zou namelijk goed moeten kijken waar de pitten vandaan komen!

DE GROEI
Als 1ste is het goed om te weten dat de pitjes niet direct van een boom, struik of plant afkomen. Nee, ze groeien in een soort grote dennenappels. Die moeten eerst opengebroken worden voordat de pijnboompitjes eruit gehaald kunnen worden.

OORSPRONG
Er zijn 2 grote exportlanden die de pijnboompitten aanbieden. Namelijk China en Italië. In principe komen (bijna) alle pijnboompitten die wij eten uit China. Nu wil het zo zijn dat het precies bij die Chinese variant opletten geblazen is!

FOUTJE
Soms belanden er ‘slechte’ pijnboompitten in de Chinese productie, die jij dan weer op je bord krijgt. Deze komen van een hele andere boom, maar lijken wel erg op de goede pijnboompitten. Deze vermengde soort zijn eigenlijk helemaal niet eetbaar. Als je deze foute pitten eet, kan je voor een paar weken (!) lang een hele nare, metaalachtige smaak in je mond krijgen. Daardoor proef je bijna niks meer. Pas na een paar dagen na het eten van de pitten kan je dit verschijnsel ervaren, dus soms is het moeilijk aan elkaar te linken.

VEILIG SPELEN?
Als je het risico niet wilt lopen, dan kan je het best de Italiaanse pijnboompitten kopen. Meestal staat het op de verpakking waar ze vandaan komen. Het nadeel is dat ze een stuk duurder zijn én moeilijker te vinden. Als je toch de Chinese voorgeschoteld krijgt is het dus opletten geblazen!

De zorgvuldig geselecteerde en gebruiksklare pijnboompitten van Sapore di Sole zijn een perfect ingrediënt voor veel traditionele en niet-traditionele bereidingen in de keuken: je kunt ze gebruiken voor zoete en hartige gerechten, voor smakelijke sauzen en pesto's, in salades, in je muesli, in je brood, maar ook gewoon als tussendoortje om nieuwe energie op te doen.

De gezondheidsvoordelen van pijnboompitten

Naast extra lekker, maken ze een gerecht ook een tikkeltje gezonder.

In de pesto, door een salade of over een pasta: met pijnboompitten kun je alle kanten op. Het zijn echte smaakmakers. En geroosterd of niet, pijnboompitten zijn ook erg voedzaam. Wel hebben pijnboompitten één nadeel: er hangt namelijk een flink prijskaartje aan. Maar dat weegt niet op tegen alle voordelen.

Pijnboompitten groeien in de vruchten van diverse pijnbomen. De vruchten van deze bomen zijn pijnappels, bij ons ook wel bekend als dennenappels. Achter de schubben van deze dennenappels zitten kleine pitjes verborgen. Aangezien het oogsten en pellen van deze pitjes een arbeidsintensief proces is. Vroeger werden de pijnboompitten één voor één uit de vrucht gehaald, waarna ze in de zon te drogen werden gelegd. Tegenwoordig is het proces gelukkig wel geautomatiseerd. De vruchten worden met machines geschud zodat de pitten los komen. Alsnog blijft het een flinke klus, waardoor pijnboompitten nog steeds stiekem best wel duur. Maar de smaak en de gezonde eigenschappen maken dat het hoe dan ook waard om aan een gerecht wat pijnboompitten toe te voegen.

Geroosterd zijn pijnboompitten het lekkerst. Aangezien ze voldoende vet bevatten, kun je ze droog in een koekenpan roosteren. Zet ze op een zacht vuur en let goed op wanneer de geur van gebrande noten zich gaat verspreiden. Dan zijn ze op z'n lekkerst.

Hoe gezond zijn pijnboompitten?

Pijnboompitten bevatten veel vitaminen en mineralen die belangrijk voor je gezondheid. Zo zitten ze boordevol vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11 en E. Dat betekent dat ze goed zijn voor je energievoorziening, je groei en de werking van je zenuwstelsel. Verder helpt vitamine E je cellen gezond te houden en je celstofwisseling te verbeteren.

Hier zijn pijnboompitten vooral goed voor:

1. Gezondheid van je hersenen

Dit is vast niet de eerste keer dat je hoort dat omega 3-vetzuren essentieel zijn voor je gezondheid. Deze vetzuren helpen de gezondheid van je hersen te behouden door bij te dragen aan een langzamere cognitieve achteruitgang en een verminderd risico op dementie en depressie.

Ontzettend veel mensen krijgen niet voldoende omega 3-vetzuren binnen, omdat ze te weinig vette vis eten. Pijnboompitten kunnen daar een handje bij helpen. Je kunt namelijk heel makkelijk je omega-3-inname een beetje opkrikken door een handvol (geroosterde) pijnboompitten over je pasta te strooien of als knapperig element toe te voegen aan een heerlijke avocadotoast of salade.

2. Behouden van een gezond gewicht

Doordat pijnboompitten een gezonde combinatie van eiwitten, vezels en vetten bevat, zorgen ze ervoor dat je sneller vol zit. Ze bevatten namelijk het stofje pinoleenzuur. Deze stof verminder het gevoel van honger, waardoor het makkelijker is om minder te eten. Dit kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht. Ook als tussendoortje zijn pijnboompitten ideaal. Het kiezen van noten als tussendoortje boven meer bewerkte voedingsmiddelen kan helpen het hongergevoel te verminderen.

3. Stabiliseren van je bloedsuikerspiegel

Verschillende studies hebben aangetoond dat het eten van een pijnboompitten kan bijdragen aan een verlaging van je bloedsuikerspiegel. Zo blijkt uit een onderzoek dat het eten van 56 noten en pitten per dag gedurende een periode van 8 weken bijdroeg aan een verbetering van de bloedglucosewaarden en de insulinegevoeligheid. Bovendien levert 28 gram pijnboompitten 109% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor het mineraal mangaan, wat ook verband houdt met een lager risico op diabetes. Er is meer onderzoek nodig om precies te begrijpen waarom pijnboompitten de bloedsuikerspiegel stabiliseren.

4. Gezondheid van het hart

Hoge bloedspiegels door 'slechte cholesterol' kunnen het risico op hartaandoeningen verhogen. Het is daarom belangrijk om voldoende onverzadigde vetten te eten. Deze vetten kunnen het LDL-cholesterolgehalte in je bloed verlagen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleint. En laten pijnboompitten nu net vol onverzadigde vetten zitten.