Amandelen van Avola

Het gematigde klimaat van Sicilië, dat gedurende lange perioden wordt gekenmerkt door warme zonneschijn die wordt afgezwakt door zeebriesjes, en een land dat rijk is aan voedingsstoffen hebben bijgedragen aan de productie van amandelen die over de hele wereld worden gewaardeerd om hun organoleptische eigenschappen. Niet alleen: de werking van de zon, in combinatie met de afwezigheid van irrigatie, maakt de Pizzuta amandel immuun voor de aanvallen van vele parasieten, waaronder Aspergillus, verantwoordelijk voor het ontstaan van aflatoxinen, bijzonder kankerverwekkende stoffen.

Sapori di Sicilia koos voor Pagliarello, te midden van de natuurlijke en barokke wonderen van de Val di Noto. Het authentieke bedrijf, opgericht in 1923, is gespecialiseerd in de hoogwaardige selectie en verwerking van amandelen, één van de meest gewaardeerde producten van het lokale gebied. Pagliarello onderscheidt zich door een nauwgezette zoektocht naar het kostbare fruit, waarbij in het magazijn alleen producten worden geselecteerd en verwerkt die hoge kwaliteitsnormen kunnen garanderen. De resultaten zijn nu geconsolideerd en binnen bereik van degenen die een goed, origineel product waarderen. 

Op Sicilië worden in de periode tussen augustus en september amandelen geoogst. Vroeg in de ochtend, gezien de hoge temperatuur in die periode, gaat men naar de velden waar men een prachtige zonsopgang kan bewonderen. Het werk begint meteen met het uitspreiden van doeken of netten onder de bomen en met houten stokken begint men krachtig op de takken te slaan om de amandelen op de netten te laten vallen. Als het 'eerste schudden' voorbij is, gaat men rond de boom met een andere stok, tot wel 4 meter lang, om de laatste amandelen te laten vallen. Tot slot wordt de omliggende grond schoongeveegd om de amandelen te verzamelen die over de netten zijn gevallen. De volle zakken worden op de schouders gedragen en opgeslagen voor de ‘smallatura'-fase.

Op dit punt wordt een aan de tractor gekoppelde machine gebruikt om het kaf te verwijderen. Aan het einde van het werk worden de amandelen afgegoten en op een doek in een bijzonder zonnige ruimte gelegd, zodat ze snel en gelijkmatig kunnen drogen. Aan het einde van het droogproces zijn de amandelen klaar om verwerkt te worden voor verschillende doeleinden.

Gebied van herkomst

Zuidoost-Sicilië, provincies Siracusa en Ragusa

Vorm

Amygdaloïde, afgeplat en gelijkmatig.

Vezel

Totaal 12,7 g (in 100 g)

De Mandorla di Avola wordt beschermd door een collectieve handelsmerk, geregistreerd op basis van wetsbesluit nr. 30/2005. Het collectieve merk is een  onderscheidingsteken, d.w.z. een grafisch logo, dat alleen kan worden geregistreerd door subjecten die als functie hebben de oorsprong, aard of kwaliteit van bepaalde producten of diensten te garanderen. Het wordt door de garant alleen aan derde bedrijven verleend door ondertekening van een geregistreerde specificatie. Het is een flexibel instrument waarmee de consument er zeker van kan zijn dat de amandelketen van de Avola traceerbaar is en overeenkomt met de nutritionele, organoleptische en sensorische kenmerken die deze amandel tot de meest gewaardeerde op de nationale en internationale markten maken.