Chocolade van Modica IGP




Het oude geheim van Modica op Sicilië
Als je een echte chocoladeliefhebber bent, moet je de chocolade van Modica geproefd hebben. Dan wil je niks anders meer!
Een beetje geschiedenis
Chocolade van Modica vindt zijn oorsprong in Latijns-Amerika, waar de Azteken regeerden van de dertiende tot de zestiende eeuw. Om precies te zijn in het oude Mexico waar cacao een belangrijk onderdeel was van de cultuur en tradities van de Azteken.
De Azteken roosterden de cacaobonen op een gebogen steen die werd verwarmd met hout eronder. Vervolgens werden, met behulp van een speciale stenen deegroller, de cacaobonen vermalen tot moes. De cacaomassa die werd verkregen werd op smaak gebracht met kruiden. De meest voorkomende was vanille, maar ook rode peper, kaneel en vele andere lokale kruiden en zelfs exotische bloemen. Uiteindelijk werd het mengsel gewreven tot het gehard was. Het resultaat, xocoatl, zou kracht geven en een teken van rijkdom zijn.
Tijdens de overheersing van de Spanjaarden op Sicilië in de zestiende eeuw, introduceerden zij deze methode van chocolade maken die zij van de Azteken hadden geleerd. Dit vond plaats in het graafschap Modica, toen een belangrijke feodale staat in Italië. Daar werd het een typisch dessert binnen de adellijke families.
De Modica chocolade is, in tegenstelling tot latere versies van chocolade in Europa, nooit industrieel geproduceerd. En is daarmee door de eeuwen heen onveranderd gebleven.
Bereiding
De chocolade van Modica heeft een zwarte kleur met tinten van bruin en een ruwe structuur met grove korrels.
Met een halvemaanvormige lavasteen (afkomstig van de Etna) wordt de cacaomassa gemengd met rietsuiker. De bereiding vindt plaats bij lage temperaturen van maximaal 35 tot 40 °C. Dit geeft de chocolade een doffe kleur en laat het toe de suikers met het blote oog te kunnen zien. Hierbij smelt de suiker niet, wat de chocolade een extra knapperige textuur geeft.
Er worden allerlei kruiden, specerijen, noten of fruit gebruikt om de chocolade een bijzondere smaak te geven zoals citroen, sinaasappel, amandelen, pistache, rode peper of zelfs zeezout van Sicilië.
Het zachte mengsel wordt tenslotte in de bijzondere en kenmerkende ‘Lanni’ gegoten: de rechthoekige vorm met groeven.
Wat de chocolade van Modica daarnaast zo intens en uniek maakt, is dat er geen cacaoboter wordt gebruikt en dat de chocolade vrij is van plantaardige vetten, soja lecithine en melk. Veel gezonder dus!
Chocolade van Modica IGP
Naast een charmant stadje in de provincie Ragusa op Sicilië, is Modica ook een werelderfgoed. Vanwege haar historie, het prachtige landschap en de natuur heeft Modica een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst veroverd. Maar bovenal is de stad bekend om zijn uitstekende chocolade. In de stad wordt dan ook elk jaar in mei een groot chocoladefestival georganiseerd, de ‘Chocobarocco’.
In Modica vindt u ook een chocolademuseum, het Museo del Cioccolato.
In 2003 heeft de chocolade van Modica de beschermde Italiaanse geografische aanduiding gekregen IGP (Indicazione Geografica Protetta). Hiermee is erkenning en bescherming van dit traditionele product een feit.


De ambachtelijke chocolaterie Luchino produceert al 3 generaties lang de beroemde chocolade van Modica volgens eeuwenoude traditie, met gecertificeerde ingrediënten van de hoogste kwaliteit en in overeenstemming met de IGP voorschriften.
De grondstof wordt volgens traditie koud verwerkt. Dit geeft de chocolade van Modica zijn bijzondere korreligheid en zorgt ervoor dat de voedingswaarde en organoleptische eigenschappen van de cacaobonen intact blijven. Bovendien is elke reep veganistisch, glutenvrij en van nature rijk aan flavonoïden, kostbare antioxidanten.
Laat u verassen door de vele smaken die beschikbaar zullen zijn. U zult nog nooit zulke lekkere chocolade geproefd hebben : knapperig, met een ruwe structuur en een intense smaak!
