Sesam van Ispica - 100% BIO, 100% Siciliaans

DE BIOLOGISCHE SESAM VAN ISPICA

Een verhaal van uitmuntendheid.

Het is op Sicilië, een plek gekust door de zon, in een klein dorpje in de provincie Ragusa, dat het verhaal van de familie Gambuzza en dat van Sesamo di Ispica begon.

Het is een passie die in de loop der tijd is gecultiveerd, geboren uit de wens om in de voetsporen van hun vader te treden, deskundige handen die hen dagelijks vergezellen bij de productie van een verfijnd product van hoge kwaliteit, nauw verbonden met het grondgebied.

Het is de liefde voor het land, het verlangen om over henzelf te vertellen, de overtuiging dat handel met de mens in het middelpunt nog steeds mogelijk is, die hen elke dag drijft om nederig te werken, op zoek naar het behoud van de kwaliteiten en toegevoegde waarde van biologische Sesamo di Ispica, met volledig respect voor de natuur.

De familie Gambuzza heeft zich sinds de jaren 1960 altijd met professionaliteit en toewijding gewijd aan de sesamteelt.

Nauwgezet en zorgvuldig werk dat vandaag de dag nog steeds voortleeft dankzij de technieken en passie die van vader op zoon worden doorgegeven. Een familietraditie, doorgegeven van hand tot hand, verrijkt door de inbreng van jongere handen die het met grote inzet levend houden.

SLOW FOOD PRESIDIUM

Erkend in 2016

Sesamo di Ispica behoort tot de lichte soorten en onderscheidt zich door zijn donkere amberkleur en unieke smaak. Het bevat geen gluten, dus het is nuttig voor coeliakiepatiënten als een bron van eiwitten, en vegetariërs en veganisten maken er ook veel gebruik van.

Bovendien is de samenstelling van biologische Sesamo di Ispica rijk aan voedingsstoffen, vezels en heilzame mineralen, zoals ijzer, magnesium, calcium, fosfor, kalium, natrium en selenium, dankzij het niet gebruiken van pesticiden bij de teelt, het drogen van het product in de volle grond en het gebruik van oude en traditionele technieken. 

In de loop der jaren is de productie van Sesamo di Ispica sterk gedaald door de zeer bewerkelijke oogst en de sterke concurrentie van het uit andere landen geïmporteerde product. Door het in kleine hoeveelheden te zaaien en opnieuw te zaaien, is de familie Gambuzza er echter in geslaagd om het oorspronkelijke zaad in de loop der tijd te behouden, wat in 2016 werd erkend als Slow Food Presidium.

PRODUCTIE

De familie Gambuzza werkt met respect voor de natuur door een biologische en authentieke sesam te produceren.

Productie 
De productie vindt plaats op het platteland van Hispanic, een gebied dat volledig voldoet aan de behoeften van het gewas.

Zaaien 
Het zaaien van de sesam vindt plaats in de maand mei, op land dat ver verwijderd is van productieve nederzettingen en intensieve teelt. Om de kwaliteit van het product te garanderen, hebben ze ervoor gekozen geen chemische producten te gebruiken en biologische methoden te volgen. Daarom is de productie beperkt en is de opbrengst laag.

Drogen 
Het drogen van het product vindt plaats in het open veld.

Oogsten 
De sesamoogst vindt plaats vanaf half september.

De verwerking 
Het hele productieproces vereist specifieke en zeer handmatige technieken. Tijdens de ontwikkeling bereikt elke plant ongeveer 200 cm en kan tot 150 capsules produceren.

Zodra de planten de juiste rijpheid hebben bereikt, worden ze met de hand geoogst en in schoven op de grond gelegd, zodat ze op natuurlijke wijze drogen. Het zaad wordt eruit gehaald door het te dorsen op speciale doeken. De resulterende zaden worden vervolgens met de grootste zorg gereinigd met behulp van speciale zeven, totdat een product is verkregen dat klaar is voor consumptie.

De toeleveringsketen 
De voortdurende zoektocht naar kwaliteit leidt ertoe dat ze de toeleveringsketen controleren en een strikt ambachtelijke verwerking garanderen.