Honing - 100% BIO

Ideaal voor een lekker en gezond ontbijt : voeg wat honing met noten aan uw favoriete yoghurt of plattekaas toe. Zo bevat uw ontbijt eiwitten van uw melkproduct, de natuurlijke suikers van de honing en de sterke vezels van de noten aanwezig in de honing. Smakelijk!

Echte honing van de bij: koudgeslingerde honing
Echte honing, wat is dit nu precies?
Tegenwoordig wordt dit steeds vaker aangeduid met rauwe honing, biologische honing of koudgeslingerde honing. De honing is dan onbewerkt en niet verhit. Het is niet gemengd met iets anders. Het is pure honing, zoals het door de bijen is gemaakt.
De echte honing wordt als volgt gemaakt: ontzegeld, geslingerd en verwerkt in een glazen potje.

Koudgeslingerde honing
Vloeibare honing kan je alleen slingeren als het niet verwarmd wordt. Ook na het koudslingeren wordt onze honing niet gepasteuriseerd, zodat de goede stoffen in de honing behouden blijven. Door te zeven komt de honing mooi schoon in het potje terecht (zonder wasdekseltjes).

Waarom kristallisatie honing?
In de beginfase is de honing altijd vloeibaar.
Elke soort honing wordt na verloop van tijd hard. Dit wordt ook wel kristalliseren of versuikeren genoemd. Misschien denk je dat de honing dan aan het bederven is, maar dat is niet zo. Het is juist een teken dat de honing van goede kwaliteit is en niet is gepasteuriseerd of verhit. Het is een volkomen natuurlijk proces. Sommige soorten honing kristalliseren vlugger dan andere soorten. Dit hangt af van de verhouding tussen de glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker) en temperatuur waarbij de honing wordt bewaard.

Kristallisatie is een kenmerk van goede honing. Alle echte goede, onvervalste, rauwe honing gaat op den duur kristalliseren. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing.

Juist als de honing niet kristalliseert na een tijdje en vloeibaar blijft betekent dit dat honing erg verhit werd. Daardoor gaan er veel waardevolle enzymen en vitaminen verloren. Dit is ook de reden waarom we kozen voor biologische en pure honing, onbewerkt, niet verhit, niet gepasteuriseerd.

Versuikerde honing vloeibaar maken

Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk  wel minder controleerbaar. Let op dat u de honing niet te warm maakt, vanaf ongeveer 45 graden Celsius zal de honing veel van zijn gezonde enzymen verliezen. 

Het bedrijf Florapis is opgericht in 1979 en heeft vanaf het begin met vasthoudendheid en toewijding gewerkt aan de productie van strikt Siciliaanse biologische honing. De productie begon met slechts 7 bijenkasten en heeft er nu aanzienlijk meer.
Het team bestaat uit enkele van de beste Siciliaanse imkers, de beste apparatuur (van de nieuwste generatie) en een productieketen die zijn gelijke niet kent. Zij maken gebruik van veredelingstechnieken die van generatie op generatie zijn doorgegeven en die zij met grote zorgvuldigheid naar de letter toepassen.

Dankzij hard en onvermoeibaar werken heeft Florapis een veelzijdig en gevarieerd assortiment. De Siciliaanse bodem heeft namelijk een structuur die de vegetatie verschillende voedingsstoffen geeft, met duidelijke voordelen als het gaat om bestuiving door bijen.

Dit grote geluk geeft Florapis de mogelijkheid om veel verschillende soorten honing te maken, met de bijbehorende voordelen voor degenen die van de smaak genieten. Siciliaanse biologische honing heeft namelijk veel heilzame eigenschappen voor de mens.