De Santa Tresa Estate, Sicilia

Wijnen - 100% BIO Natuurwijnen

Santa Tresa onderscheidt zich, door haar toewijding aan biologische en duurzame wijnbouw. Het wijnhuis omarmt biodiversiteit, respecteert het land en koestert de natuurlijke balans in de wijngaarden. Door het gebruik van biologische methoden worden chemische stoffen vermeden, waardoor de wijngaarden in harmonie met de omgeving gedijen. Er worden authentieke, smaakvolle druivenrassen verbouwd.
De wijnen van Feudo Santa Tresa zijn een perfecte afspiegeling van het unieke terroir van dit gebied van Sicilië. Variërend van de sappige en fruitige Nero d’Avola tot de elegante Grillo, weerspiegelen deze wijnen niet alleen de kenmerkende druivensoorten van de regio, maar ook de expertise die mooie en karaktervolle wijnen voorbrengen.

Begin jaren negentig ontdekten broer en zus Stefano en Marina Girelli, wijnondernemers uit Trentino, de prachtige wijngaarden van Sicilië. In 2001 werd Santa Tresa gekocht door Stefano en Marina, die meteen begonnen met het project om het hele landgoed volledig te renoveren - een enorme taak die werd gestimuleerd door het warme en gastvrije karakter van Sicilië. In een soort "omgekeerde migratie" van het noorden naar het zuiden, in plaats van andersom, zijn Stefano en Marina verliefd geworden op Sicilië. Een samenkomst van dertig jaar ervaring in Trentino en het echte Sicilië. Dit is nog een voorbeeld van Sicilië dat zijn deuren opent voor alle culturen.

WIJNEN
Santa Tresa ligt in de gemeente Vittoria, in het zuidoosten van Sicilië, op 24 meter boven zeeniveau.
Het landgoed beslaat 50 hectare, waarvan 39 wijngaarden. De druiven groeien op de vruchtbare vulkanische grond van de Etna. De bijzondere grond ‘terra rossa’ is daardoor rood van kleur en geeft de wijn een lekker mineralig karakter, met daaronder een dikke laag kalksteen. Dat laatste werkt als een spons en slaat water op, zodat de druivenstok zelfs bij hoge temperaturen voldoende vocht krijgt.

Het perfecte klimaat voor Siciliaanse wijnen
Santa Tresa is een van de oudste en ook beste wijnmakerijen van Sicilië. Ze produceren wijnen van inheemse druivensoorten van topkwaliteit uit Vittoria. De druiven profiteren hier van de ideale weersomstandigheden. De wijngaarden genieten van de Siciliaanse zon en een verkoelende zeebries, ver genoeg van de zee. Het resultaat zijn biologische wijnen met een ultieme expressie van de druivensoorten.

Toen de eigenaars Santa Tresa in 2001 overnamen, ontdekten ze inheemse klonen van Frappato, Nero d'Avola en Grillo, die heel typisch zijn voor de regio.
Frappato is een uitstekende inheemse variëteit uit Vittoria, Grillo komt oorspronkelijk uit het westen van Sicilië, terwijl Nero d'Avola uit Avola komt, een klein stadje op een paar kilometer van Vittoria.
Op Santa Tresa verbouwen ze ook niet-inheemse druivensoorten die zelden voorkomen op Sicilië, zoals de Viognier uit Frankrijk, die hier op Santa Tresa ideale groeicondities heeft gevonden.

DE WAARDEN VAN SANTA TRESA 
Onze missie
Via onze wijnen willen we je vertellen over de ongelooflijke ontmoeting van culturen op Sicilië. We produceren uitsluitend authentieke Siciliaanse wijnen, die strikt biologisch worden geproduceerd.
Ons werk
Bij Santa Tresa willen we gewoon uitstekend zijn. Santa Tresa is echt een juweeltje, met de winnende combinatie van microklimaat, biodiversiteit en cultuur.
Waarom Santa Tresa
Kiezen voor Santa Tresa betekent kiezen voor respect, authenticiteit en nieuwsgierigheid. Onze wijnen zijn van een hoog kwaliteitsniveau en zijn strikt biologisch.

EXPERIMENTELE WIJNGAARDEN
In Santa Tresa hebben we een experimentele wijngaard, die volledig biologisch wordt bewerkt en gewijd is aan het herontdekken van inheemse, traditionele wijnstokken met hun biotypes. Sommige van deze biotypes, zoals Albanello en Orisi, zijn een ware getuigenis van de oude wijnbouwtradities die vandaag de dag nog steeds leven op Sicilië. Deze wijngaard maakt nog steeds deel uit van een project dat op het hele eiland Sicilië wordt uitgevoerd - Ass. Reg. Agricoltura e Foreste.

IN DE WIJNGAARDEN
Bij Santa Tresa zorgen we voor ons terroir, dat het juweel in onze kroon is. Het beheer van water is van fundamenteel belang in de hete Siciliaanse zomers.
We hebben onlangs geïnvesteerd in een directe verbinding met een plaatselijk stuwmeer en gebruiken alleen natuurlijk regenwater voor onze irrigatie, zonder gebruik te maken van bronnen of water uit de grond te halen. We verbouwen onze eigen "favino" (lokale groene bonen) om te gebruiken als natuurlijke meststof. Zeer zorgvuldig snoeien geeft de druiven de nodige schaduw tegen direct zonlicht.

Vendemmia (oogst) is DE belangrijkste tijd van het jaar voor ons, het langverwachte resultaat van een heel jaar hard werken in de wijngaarden. Alleen de ervaring leert ons wanneer het de optimale tijd is om de druiven te oogsten.

IN DE WIJNMAKERIJ
Bij Santa Tresa is de wijnmakerij een plek van productie, kwaliteitscontrole, maar vooral van experimenteren. Onze wijnmakers verwerken de druiven op de meest voorzichtige manier om de hoogst mogelijke kwaliteit te behouden.

De gebruikte methoden zijn zeer divers, van de meest traditionele vinificatie in grote Slavonische eiken botti tot barriques van Frans eiken, tot de meest moderne productiemethoden in roestvrij staal, tot vinificatie zonder gebruik van zwavel.

Santa Tresa is niet alleen een plek waar wijn wordt geproduceerd; het is een toonbeeld van passie voor het land, respect voor traditie en een voortdurende zoektocht naar het creëren van wijnen van buitengewone kwaliteit. Met elke slok van hun wijnen proef je niet alleen de elegantie en finesse, maar ook het verhaal van een wijnhuis dat vastbesloten is om op een harmonieuze manier met de natuur samen te werken.

Enthousiast geworden? Salute!

Biologische wijn

Gecertificeerde biologische wijn is te herkennen aan het Europese logo met het groene blaadje. Een wijnboer die biologische wijn produceert, werkt met biologisch geteelde druiven en houdt zo veel mogelijk rekening met het milieu.

Zij maken bijvoorbeeld geen gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemanipuleerde ingrediënten. Er wordt daarnaast zo min mogelijk sulfiet aan de wijn toegevoegd, zoveel als nodig is om de wijn goed te houden.

Goede redenen om biologische wijn te drinken

Biologische wijn: het is allang geen trend meer. Steeds meer mensen drinken het. Waarom eigenlijk? Redenen waarom biologische wijn beter, lekkerder en duurzamer is :

Betere kwaliteit van de druif

Het belangrijkste voordeel voor wijnliefhebbers is dat biologische wijnen vaak van hogere kwaliteit zijn. Biologisch geteelde druiven moeten namelijk harder werken om gezond te blijven dan druiven waarop chemische beschermingsmiddelen worden gebruikt. Dit harde werken zorgt voor een betere kwaliteit druif. Ze hebben een goed evenwicht, meer finesse en mooiere zuren in zich.

Goed voor de dieren en planten

De natuur heeft een eigen systeem om overeind te blijven: dat noemen we ecosysteem. In biologische wijngaarden wemelt het er van het leven, in en op de bodem. Er worden bloemen en kruiden geplant voor insecten die helpen de schadelijke insecten te bestrijden. Door te kiezen voor wijn die 100% biologisch is, draag je bij aan een gezonde bodem. Dat is beter voor de planeet, voor de bijen én voor jou en mij.